29 jan AMC-behandelaar kan direct vanuit het EPD een videogesprek met zijn cliënt starten

Betrouwbare en veilige videoverbinding voor behandelaar en patiënt
AMC-patiënten kunnen al langer via een patiëntportaal informatie uit hun medische dossier bekijken en contact opnemen met behandelaars. De functie om een videogesprek tot stand te brengen met behandelaar en cliënt is er nu bijgekomen. Qconferencing installeerde een videoplatform, vergelijkbaar met FaceTalk, in het datacenter van het AMC en koppelde deze direct aan het Elektronisch Patiënten Dossier (Epic). Artsen plannen en starten nu direct vanuit Epic een videoconsult via een beveiligde en betrouwbare videoverbinding met de patiënt.

Alles in het patiëntportaal binnen handbereik
Het AMC wordt door mensen bezocht uit het hele land en door mensen met beperkte mobiliteit. De mogelijkheid om per video een behandelaar te spreken bespaart cliënten een reis naar het ziekenhuis. Door videoconsulten in het EPD beschikbaar te stellen verandert er niets voor de werkwijze van de artsen. Afspraken worden gepland in het systeem en de behandelaar heeft tijdens het consult ook meteen de patiëntgegevens bij de hand. De reacties van behandelaren en patiënten die via video bellen zijn zeer positief.

Behandelaar kan emoties aflezen
Een videoconsult brengt ook de non-verbale communicatie in beeld, waardoor bijvoorbeeld emoties van de patiënt beter af te lezen zijn door de behandelaar. Ook ziet de behandelaar de patiënt in zijn thuis omgeving en is de patiënt meer op zijn gemak waardoor de situatie goed beoordeeld kan worden. Niet elk consult is geschikt om per video te voeren, zoals een slecht nieuws gesprek of als er nog lichamelijk onderzoek gedaan moet worden. Maar een videoconsult kan zeer geschikt zijn als de behandelaar de cliënt al enige tijd behandelt en controle consulten nodig zijn waarvoor de patiënt dan niet helemaal naar het ziekenhuis behoeft te komen.

Niet gebonden aan een vaste werkplek
Op de polikliniek chirurgie is een speciale ruimte ingericht met een computer die is uitgerust met een camera. De komende maanden zullen ook steeds meer consulten vanaf draagbare devices gehouden worden, zoals de tablet en smartphone. De behandelaar blijft daardoor mobiel en is niet afhankelijk van een vaste werkplek. Het plannen van een consult is erg eenvoudig en verloopt via de eigen agenda van de arts in Epic.

Bent u ook benieuwd of videoconsulten geïntegreerd kunnen worden in uw Elektronisch Patiëntendossier? Of wilt u zien hoe dit in zijn werk gaat? Neem contact op voor meer informatie en een demonstratie.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.